Publicació d’un article: El REI en resistència de materials

Cada vegada més, els docents estan abandonant les classes magistrals i adoptant mètodes d’aprenentatge centrats en l’alumne, en els quals els estudiants estan involucrats en la resolució de problemes, projectes i activitat de recerca activa.

El REI (Recorreguts d’Ensenyament i Investigació) és una eina educativa, basada en la Teoria Antropològica del Didàctic, que promou l’aprenentatge a través de la recerca de respostes, utilitzant tots els mitjans possibles a l’abast de l’estudiant (llibres, vídeos, consulta a experts, discussió entre iguals, simulació, experimentació, etc.) El REI sol començar amb una pregunta oberta, que condueix, a través d’un mapa de preguntes-respostes a l’ampliació del coneixement sobre un tema de la comunitat d’estudi.

Els investigadors de l’EUSS Elena Bartolomé i Ignasi Florensa, en col·laboració amb la Marianna Bosch (IQS) i el Josep Gascón (UAB) acaben de publicar un article a la revista European Journal of Engineering Education (EJEE) sobre el tema, titulat “Study and Research Path (SRP)” for enriching the learning of Mechanical Engineering”.

En aquest treball s’explora el potencial del REI per aprendre assignatures d’Enginyeria. Es descriu el procés de disseny, implementació i anàlisi d’un REI portat a terme a l’assignatura del Grau de Mecànica “Resistència de materials” durant el curs 2015-2016. En aquest cas, la pregunta inicial va ser l’estudi de la resistència d’un somier de llit. També es donen línies mestres per al disseny d’un REI per qualsevol altra assignatura, una vegada s’han identificat els problemes didàctics concrets a resoldre, i tinguin en conté les possibles restriccions (com ara ràtio d’alumnes, hores de classe, accés a laboratoris, etc.) En l’actualitat, la metodologia REI en diverses variants s’està aplicant en diverses assignatures de l’EUSS: a més d’en Resistència de Materials, a Mecànica de Medis Continus i Informàtica Industrial. També s’està prospectant la seva utilització en alguns grups de Química i Teoria de Màquines i Mecanismes.