EUSStades Tecnològiques i formacions FISa a Poblet i Torí

La primera setmana de juliol, entre els dies 2 i 6, i en horari de matí de 10 a 13 hores, es va desenvolupar una nova edició de l’EUSStada Tecnològica, amb joves de 3r i 4t d’ESO i 1r de batxillerat. Aquest any han estat un total de 13 participants (10 nois i 3 noies), 7 d’ESO i 6 de batxillerat; vinguts de diferents poblacions catalanes: Sant Vicenç dels Horts, Sabadell, Corbera de Llobregat, Vilafranca del Penedès, Castellar del Vallès, Santpedor, Sant Fost de Campsentelles, Arenys de Mar, Barcelona, Palau-Solità i Plegamans, Teià i l’Hospitalet de Llobregat (amb dos participants).

Després d’una petita introducció pràctica per mitjà d’exercicis tutoritzats per monitor (en aquesta edició ha estat un estudiant del grau de doble titulació Mecànica i Electrònica la persona responsable d’aquesta tasca), els assistents van passar les darreres hores del curset fent el disseny de la seva peça. Una creació que finalment van veure reproduïda en 3D amb una de les impressores del departament de Mecànica. Els participants acaben sempre amb la sensació que ha estat una setmana molt curta, però alhora ben intensa, i amb un aprenentatge pràctic d’un programa com és el SolidWorks.

Des de l’EUSS, un any més hem apostat per apropar el món de l’enginyeria als joves d’ESO i Batxillerat, per tal que puguin triar un dels possibles camps com és el disseny dins de la Mecànica.

A banda de les nostres tradicionals estades d’estiu per a joves, les formacions no han parat durant l’època estival. Entre el 2 i el 5 de juliol va tenir lloc a Poblet la primera setmana de la FISa20 (Formació en Identitat Salesiana aprofundida), en la qual van participar els professors de l’EUSS Pablo Sevilla i Jordi Cruz. Els objectius d’aquesta formació són aprofundir en el model educatiu basat en el sistema preventiu iniciat per Don Bosco, així com conèixer la resta de la família salesiana i compartir entre ells experiències i reptes en l’educació dels joves d’avui.

La formació a Poblet va estar organitzada pels pares Emili Marcos i Domènec Valls i va comptar amb 27 participants (entre ells professors i empleats de diverses Escoles Salesianes de Primària i Secundària, Cicles Formatius, Universitat i Plataformes Salesianes (PES) en diversos emplaçaments arreu de Catalunya). Com a part de la formació es va fer una visita a la comunitat i obra salesiana de Lleida.

També vinculat a aquesta activitat, del 7 al 13 de juliol els professors Àngel Borrell, Víctor Martínez i Elena Bartolomé van participar en la darrera part de la formació FISa a Torí. La trobada va comptar amb 50 participants. En aquesta ocasió s’hi van afegir altres persones que participen com a voluntàries en diversos grups relacionats amb la família Salesiana, com ara catequistes, voluntaris de l’associació “Vols” i monitors de campaments, entre d’altres.

El contacte amb els llocs viscuts per Don Bosco i l’ambient de la trobada els va permetre contextualitzar i entendre millor els valors pedagògics i el carisma del projecte salesià. Així, durant aquesta trobada, van continuar intercanviant experiències amb els altres participants, constatant que tots ells, tot i venir de realitats diferents, compartien uns valors i una manera de fer comuns.