Un nou llibre del PDI de l’EUSS

El professor de l’EUSS, Dr. Antonio Pérez Navarro (UOC) ha editat un llibre, juntament amb els doctors, Jordi Conesa (UOC), Raül Montoliu (UJI) i Joaquín Torres-Sospedra (UJI) que té per títol, Geographical and Fingerprinting Data to Create Systems for Indoor Positioning and Indoor/Outdoor Navigation.

Actualment tothom està acostumat a fer servir un navegador per ubicar-se i navegar d’un lloc a l’altre. Són el que es coneix com a  sistemes de navegació per satèl·lit (coneguts com a GNSS, Global Navigation Satellite Systems), d’entre els quals els més coneguts són GPS, GLONASS o GALILEO. Ara bé aquests sistemes fallen quan entrem en un espai interior, ja que les seves ones no es poden propagar en aquest tipus d’espais.

Així, doncs, per posicionar-se i navegar en espais interiors cal crear nous sistemes. Les solucions que s’han proposat són múltiples i amb nivells de precisió molt diversos. El 2016 es va organitzar a Barcelona un simposi, Challenges of Fingerprinting in Indoor Positioning and Navigation, patrocinat per la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), LaCaixa (amb el seu programa Internationalization at home) i investigadors de la Universitat Jaume I (UJI), focalitzat en un dels mecanismes de posicionament en interiors més populars actualment, el fingerprinting. El simposi va repassar l’estat actual d’aquesta tècnica, així com la situació general del posicionament en interiors i quins serien els següents passos i reptes.

El llibre recull les conclusions del simposi en un primer capítol, però va molt més enllà, i repassa tots els passos que cal seguir per fer un sistema de posicionament en interiors basat en fingerprinting. Inclou quines són les dificultats que pot trobar la investigadora o investigador i com superar-les. A més, dóna algunes pinzellades d’altres sistemes de posicionament en interiors per tal que hom pugui veure si li convé més un mecanisme diferent del fingerprinting.

El llibre està dirigit a investigadors novells o sèniors que es vulguin començar a introduir en el món del posicionament en interiors. És per tant, un punt de partida excel·lent que obre les portes a aquest món apassionant.