El Consell de Direcció de les IUS a Roma

El Consell de Direcció de les Institucions Salesianes d’Educació Superior (IUS) es van reunir a Roma del 8 al 10 de gener convocats pel P. Marcelo Farfán, coordinador general de les IUS. A la trobada hi va participar Andreu Moreno, director de l’EUSS, en qualitat de delegat de les IUS d’Europa.

El rector major, P. Ángel Fernández Artime, es va dirigir als membres del Consell assenyalant tres temes fonamentals per a l’animació i govern de les IUS en l’itinerari la reflexió cap al Capítol General 28: la centralitat de l’opció pels joves més pobres, la urgència d’una missió compartida entre salesians i laics, i l’enfortiment del sentit de pertinença carismàtica de les IUS a les inspectories i a la Congregació.

Per la seva banda, el P. Fabio Attard, conseller per a la Pastoral Juvenil, va centrar la seva intervenció en el canvi de paradigma que significa el Sínode per a l’Església i, per tant, per a les nostres institucions. Sinodalitat i discerniment com a mètode i contingut són amb seguretat els grans desafiaments d’una pastoral juvenil que mira al futur.

El Consell de Direcció de les IUS va poder donar un seguiment al desenvolupament del Programa Comú 5 i als Programes Comuns Continentals. L’èmfasi especial es va col·locar a verificar l’aplicació del document sobre les orientacions per a una pastoral a la IUS, el curs per als directius de les nostres institucions i la preparació a la propera Assemblea General que es durà a terme el 2021.

De forma específica es va reflexionar sobre el grup IUS Education i altres xarxes que estan sorgint especialment a Amèrica Llatina (interculturalitat, xarxes intel·ligents, psicologia, administració d’empreses). Per altra banda, es va avaluar l’experiència del Portal Web i es va constatar la necessitat d’atorgar-li major dinamisme, visibilitat i capacitat comunicativa.

Es va valorar de manera molt positiva el començament de l’experiència de formació per als directius de les IUS d’Amèrica, Europa i Àfrica. El curs va oferir una perspectiva global sobre les oportunitats i desafiaments que exigeix el context actual d’educació superior; va suggerir coneixements, criteris i instruments bàsics que permeten liderar i gestionar institucions d’educació superior i al mateix temps, va ser un espai per enfortir les relacions de cooperació com a xarxa IUS. En el futur proper s’està preparant el curs per als directius IUS d’Àsia.

Finalment, el Consell va assenyalar el possible itinerari de preparació i temàtiques per a la propera Assemblea General de l’any 2021.