Ignasi Florensa, cap del departament de mecànica: “Els futurs enginyers d’automoció tindran la competència d’adaptar-se en un món canviant”

Nou grau automoció EUSS

Catalunya s’està convertint en un dels hubs més importants de formació d’automoció a Europa i, juntament amb l’evolució constant del sector, ha provocat l’augment de la necessitat de formar alumnes tècnicament competents, capaços de treballar i gestionar un mercat en constant evolució. Per donar resposta a aquesta necessitat, l’EUSS oferirà a partir del pròxim curs el nou grau d’Enginyeria d’Automoció. Parlem amb l’Ignasi Florensa, cap del departament de mecànica, perquè ens expliqui com s’estructurarà el nou grau, les competències que adquiriran els alumnes i els canvis del sector de l’Automoció.

En què consistirà el grau d’Enginyeria d’Automoció de l’EUSS?

Els alumnes que cursin aquest grau sortiran amb una sèrie de competències que els permetran aportar valor en qualsevol punt del sector de l’automoció. La gran varietat de les tasques que es desenvolupen en aquest àmbit farà que els i les estudiants surtin amb una formació flexible que englobarà el disseny, la producció, la logística o la mobilitat sostenible.

Com afirma el Clúster de la Indústria de l’Automoció de Catalunya (CIAC): “Catalunya té tots els elements per a convertir-se en el hub de formació relacionada amb l’automoció del sud d’Europa, tot i que tenim assignatures pendents”. En aquest sentit, crec que el grau pretén cobrir aquesta mancança.

Quines són aquestes competències que adquiriran els estudiants?

Penso que la capacitat d’adaptar-se a un món canviant serà una de les competències principals d’aquests professionals. En concret, cal que siguin capaços de contribuir a millorar el sector de l’automoció a Catalunya. Per a assolir un objectiu tan ambiciós, el grau inclourà competències relatives a la mecànica més clàssica com l’estudi estructural o aerodinàmic, però també aspectes d’electrònica del vehicle que juguen un paper clau per al desenvolupament de l’automòbil connectat i autònom. Un tercer aspecte son les relatives a la fabricació i la logística perquè els i les estudiants puguin incorporar-se a qualsevol empresa del sector, sigui en fabricants o proveïdors.

Què és el més destacable del pla d’estudis del nou grau?

Una de les singularitats del grau és que el sector de l’automoció està actualment en un moment de canvis importants. Aquesta transformació va més enllà de la dicotomia entre cotxe de combustió o elèctric, sinó que es tracta de canvis més profunds, on el concepte de mobilitat està en constant evolució. Per tant, el grau neix amb una vocació de poder formar persones tècnicament competents però que a la vegada puguin gestionar aquest escenari dinàmic i en evolució. Això ens obliga a formar professionals oberts a treballar en contextos multidisciplinaris.

Quines són les sortides professionals dels futurs enginyers especialitzats en automoció?

Els graduats i graduades podran incorporar-se en tasques de disseny de vehicles i de subsistemes que s’incorporaran al vehicle. Això ho podran fer tant en empreses fabricants com en qualsevol altre actor de la indústria auxiliar.

Una altra sortida estarà relacionada amb la gestió i direcció de la fabricació: l’estudi, disseny i millora de processos, la direcció i planificació logística i la millora de la qualitat i el manteniment.

Quines són les sortides professionals dels futurs enginyers especialitzats en automoció?

La indústria de l’automòbil té un paper destacat a escala mundial, i a Catalunya és especialment important. Les dades presentades pel CIAC en la seva revisió anual del sector destaquen les xifres del sector automobilístic català: 143.400 llocs de treball (un 4,2% de la població activa), més de 540.000 vehicles produïts durant l’any 2018 i un impacte sobre el PIB al voltant del 10%.

Així doncs es tracta d’un sector amb una importància estratègica a Catalunya que està experimentant un canvi disruptiu. Pensem que la formació que rebran els graduats i graduades els permetrà convertir-se en actors claus d’aquest canvi necessari.