Article a Dalton Transactions: imant molecular de Tb2Ba

Els imants moleculars basats en lantànids s’estan investigant intensament per les seves interesants propietats físiques i aplicacions previsibles en l’emmagatzematge d’informació, computació quàntica, etc. Els complexos polimèrics (1D) són ideals per estudiar la relació entre l’anisotropia de l’ió i les interaccions en la relaxació magnètica de l’imant molecular.

La Dra. Elena Bartolomé professora de l’EUSS acaba de publicar un article a la revista Dalton Transactions sobre la síntesi i caracterització magnetostructural d’un nou complex polimeric unidimensional, basat en un ió no-Kramers, el {[Tb2Ba(α-fur)8} (Fig. a).

Figura: (a) Esquema de l’imant molecular {[Tb2Ba(α-fur)8}; (b) Susceptibilitat magnètica complexa en funció de la temperatura, mesurada fins a 50 mK.

En aquest treball es discuteix la fenomenologia relaxacional d’aquest complex en comparació amb la dels complexos de la família dels furoats reportats anteriorment, el complexe isostructural  basat en un ió de Kramers (Dy), i els complexos dimèrics {Tb2Ba} i {Dy2Ba}. L’estudi ha sigut possible gràcies a la caracterització magnètica fins a molt baixes temperatures (50 mK) realitzades en col·laboració amb l’empresa Quantum Design (EEUU) que està desenvolupant un nou susceptòmetre en refrigerador de dilució (Fig. b).

També participen investigadors de l’ICMA-CSIC (Saragossa), l’Institut de Química de Chisinau (Moldàvia), l’Institut “Petru Poni” de Iasi (Romania), i s’inscriu dins del Projecte Nacional DWARFs.