Entrevista amb la Marta Ruiz Lorente, graduada en enginyeria d’organització industrial i Logistics Procurer a PepsiCo

Dins la secció #OPENCIRCUIT AlumniExperiences, coneixem la feina de la Marta Ruiz Lorente a PepsiCo. Ella va estudiar Enginyeria d’organització industrial a l’EUSS, i ara treballa al departament de Logistics Procurement de PepsiCo per a Espanya, Portugal i Itàlia.

Quina feina fa una enginyera en organització industrial?

La Marta assenyala que «pot desenvolupar molts tipus de tasques diferents, ja que durant la carrera hem fet assignatures molt diverses. Pot treballar en compres, en temes de logística, en supplychain, en processos, en qualitat…»

A què es dedica a PepsiCo

Actualment, treballa al departament de Logistics Procurement, a la unitat de negoci del sud-oest d’Europa de PepsiCo, que inclou Espanya, Portugal i Itàlia. «Fem projectes de compra de logística, tenint en compte les necessitats dels nostres stakeholderslocals, i donem suport a projectes paneuropeus», explica.

D’on li ve l’interès per l’enginyeria

La Marta recorda que l’interès pels coneixements tècnics li ve des de nena. Al col·legi li agradaven les ciències, la tecnologia i les matemàtiques.«Sempre ha sabut que volia estudiar alguna cosa relacionada amb això. Vaig triar l’enginyeria en organització industrial perquè és més general i, per tant, em permetia veure una mica de tot».

Per què va triar l’EUSS

A l’hora de triar una universitat, es va decantar per l’EUSS després de participar en una jornada de portes obertes a la UAB. «Em va agradar la metodologia, com explicaven, i els professors que hi havia em van donar confiança».

Records de l’EUSS

La Marta es va graduar el juliol d’aquest any, per tant, els records de l’època d’estudiant a l’EUSS els té encara molt frescos. «Destaco els companys. L’ambient que hi ha és molt col·laboratiu. Els professors són molt propers, si tens cap dubte pots anar al seu despatx o preguntar-los al passadís, sempre estan disponibles. A nivell d’aprenentatge, m’agrada molt la metodologia Engineeringby doing, que a part de proposar una part teòrica molt clara, complementa el coneixement teòric amb la part pràctica».

La seva entrada al món laboral

El seu primer contacte amb el món laboral va ser gràcies a les pràctiques professionals a través de la borsa de la universitat, a l’empresa AllianceHealthcare, del sector farmacèutic.«Em va ajudar molt a aprendre com funciona una empresa. L’ajuda dels companys de feina em va ajudar molt a complementar el que havia après a la universitat».

El següent pas va ser l’arribada a PepsiCo. «Quan ja havia acabat totes les assignatures i el Treball de Final de Grau, vaig començar a buscar ofertes de treball i vaig veure aquesta de PepsiCo, que em va semblar molt interessant. A més, era molt bona empresa i m’hi vaig presentar. Vaig passar el procés de selecció, amb entrevistes presencials i online, en anglès, i finalment l’1 de juliol em van dir que entraria a treballar. Vaig entregar el TFG el dia 11, i el 15 vaig començar a treballar, així que només vaig fer tres dies de vacances. Em va anar molt bé, perquè vaig aconseguir una feina abans d’acabar la carrera».

La dona a l’enginyeria

«Les enginyeries encara estan bastant masculinitzades», comenta la Marta. «Quan vaig entrar a estudiar hi havia més nois a classe, però crec que cada vegada més noies s’estan animant. Em sembla molt positiu, perquè cal la màxima diversitat, tant a la feina com a la universitat. Tothom pot aportar moltes coses, i sobretot les noies és molt interessant que estudiïn enginyeria».

L’enginyeria i la pandèmia

Pel que fa a la importància de les enginyeries en la situació que estem vivint a causa de la pandèmia, considera que «són una part clau, perquè tot està molt enfocat cap a la tecnologia i temes científics, i crec que l’enginyeria serà part del futur. Amb la Covid-19 s’ha accelerat la indústria de la tecnologia i cada vegada les empreses buscaran més perfils d’enginyers», conclou.