Entrevista amb l’Olga Vendrell, Presidenta de la Comissió Negociadora del Pla d’Igualtat

  • Des de la Comissió d’Igualtat esteu treballant en l’elaboració d’un Pla d’Igualtat per a l’EUSS. D’on sorgeix la necessitat d’abordar aquest projecte i quin és el seu objectiu?

Quan es va constituir la Comissió d’Igualtat el 13 de novembre de 2019, l’elaboració d’un Pla d’Igualtat ja estava sobre la taula.

Des dels seus orígens, l’EUSS ha sigut un centre força masculinitzat, tant a nivell de personal com pel que fa a l’alumnat. Aquest fet, massa habitual en l’àmbit de l’enginyeria, ha provocat que s’instal·lessin en la comunitat determinats estereotips, actituds, maneres de fer, etc. que no afavoreixen que hi hagi una igualtat real d’oportunitats entre dones i homes.

Afortunadament, cada cop hi ha més persones sensibilitzades amb aquest tema que consideren que s’ha de fer alguna cosa per canviar aquesta situació. I és amb aquesta inquietud, que la Comissió d’Igualtat es va posar a treballar en l’elaboració d’un Pla d’Igualtat per a l’EUSS.

El primer pas va ser formar-se i documentar-se en el tema. Precisament, l’any 2020 es van publicar al BOE dos Reials Decrets que regulen els plans d’igualtat (RD 901/2020) i la igualtat retributiva entre dones i homes (RD 092/2020). Dins d’aquest nou marc legislatiu, va sorgir la necessitat de constituir una Comissió Negociadora per a l’elaboració del Pla d’Igualtat.

A partir d’aquest moment, la Comissió d’Igualtat col·labora i dóna suport a la Comissió Negociadora, però és aquesta la que encapçala el projecte.

  • Quins són els passos a seguir en l’elaboració del Pla d’Igualtat?

El primer pas és fer una diagnosi de la situació actual de l’EUSS. És a dir, recopilar dades i analitzar-les per identificar els punts forts i punts febles de la institució en matèria d’igualtat.

Un cop es tenen clars els punts febles, cal definir quines propostes de millora es poden aplicar per revertir-los. En aquest punt, cal concretar quines persones se’n responsabilitzaran, amb quins recursos i en quins terminis.

Finalment, s’ha d’establir un sistema de seguiment de l’aplicació de les mesures proposades.

És fonamental que tota aquesta informació quedi recollida en el mateix Pla d’Igualtat.

  • En quina fase us trobeu actualment?

En aquests moments ens trobem en la fase de diagnosi. Malauradament, la situació extraordinària que estem vivint arran de la Covid-19, també ens ha afectat en aquesta tasca.

  • Com esteu enfocant la diagnosi? De quins elements disposeu per fer-la?

Per tal que un Pla d’Igualtat sigui útil, ha de cobrir totes les àrees de la institució. a la complexitat que suposa, estem abordant l’elaboració del Pla d’Igualtat des d’11 àmbits diferents: Cultura i gestió organitzativa; Condicions laborals i classificació professional; Accés a l’organització; Formació interna i/o contínua; Promoció i desenvolupament professional; Retribucions; Temps de treball i corresponsabilitat; Comunicació i llenguatge no sexista; Salut laboral; Prevenció i actuació davant de l’assetjament sexual i per raó de sexe; i Activitat acadèmica.

Per fer la diagnosi de cadascun d’ells, partim de diversos indicadors (quantitatius i qualitatius) calculats a partir de les dades disponibles i com a resultat d’una enquesta passada a tot el personal docent i d’administració i serveis de l’EUSS. Són tan importants els valors quantitatius que ens donen les dades, com l’opinió i la percepció de les persones sobre el tema.

  • Com està sent l’experiència?

L’experiència està sent tot un repte! Vist des de fora, pot semblar una tasca fàcil de fer, però un cop t’hi aboques, la profunditat i complexitat del tema augmenten de manera significativa.

Totes les persones que formem la Comissió Negociadora hem de seguir realitzant les tasques lligades als nostres llocs de treball, així que hi ha moments en què és complicat compaginar-les. És llavors quan hem de procurar per tots els mitjans, que els temes urgents no passin per davant dels temes importants, com és l’elaboració del Pla d’Igualtat.

  • Quan penseu que estarà preparat el Pla i com serà la seva aplicació pràctica?

Inicialment, ens havíem marcat com a límit per tenir elaborat el Pla d’Igualtat el final del curs acadèmic 2020-2021, però estem veient que necessitem més temps. Hi ha molts àmbits a treballar i, algun d’ells ens està portant més feina de la prevista. Si volem fer una anàlisi de qualitat, no podem fer-ho a correcuita. Una previsió més realista és enllestir el Pla d’Igualtat abans de tancar l’any 2021.

En aquest punt, el presentarem a tota la comunitat de l’EUSS i en farem difusió perquè tothom el pugui portar a la pràctica.

Membres de la Comissió Negociadora del Pla d’Igualtat