Marta Clua explica les accions que s’estan fent des de les empreses per revertir les desigualtats amb què es troben les dones

El passat 9 de març va tenir lloc a l’EUSS una conferència a càrrec de la Marta Clua, responsable de sector públic i membre de l’àrea d’igualtat de la companyia Basetis, que ofereix serveis en el camp de les tecnologies de la informació i de la consultoria. Amb el títol “Trencant sostres de vidre: què podem fer (i què fem) les empreses per eliminar-los”, Clua va explicar a l’audiència quines accions s’estan duent a terme dins d’aquesta empresa.

La jornada va posar el focus en les barreres invisibles que pateixen les dones en el món professional, barreres que, afirma Clua, s’han vist agreujades per la pandèmia, en tant que moltes dones han hagut de renunciar per fer-se càrrec de la família. Els estereotips de gènere, la manca de referents, el repartiment desigual de tasques de la llar o les polítiques de les empreses que no afavoreixen la conciliació són alguns dels factors que dificulten l’accés de les dones a llocs de responsabilitat.

Des de l’àrea d’igualtat de Basetis treballen per trencar amb aquesta tendència en tres grans línies: La primera vol empoderar les dones mitjançant accions de visibilització de referents tecnològics i dones de la companyia, formació en lideratge i programes de mentoring per a dones o l’increment del percentatge de dones que són responsables de projectes. En aquest sentit, Clua es va mostrar partidària de les polítiques de discriminació positiva i de les quotes, malgrat que va aclarir que aquest tipus de mesures no són permanents, sinó que han de servir per ajudar a revertir una situació de desigualtat fins que la presència de les dones en una determinada posició o sector es normalitzi.

La segona línia de treball busca promoure la sensibilització i la diversitat dins de l’empresa, i ho fa per mitjà d’accions com l’ús del femení genèric en les comunicacions corporatives, posts de conscienciació mensuals al bloc de la companyia, jocs o l’ús de la targeta lila, que va ser una proposta que va causar molt d’impacte en l’audiència.

Finalment, la tercera línia de treball es focalitza en la incorporació de talent femení a la companyia.

Aquesta activitat s’ha dut a terme en el marc del Dia Internacional de les Dones i ha estat organitzada per la Comissió d’Igualtat, en estreta col·laboració amb el Servei de Promoció i Comunicació. En ella també es va presentar el vídeo Vull, puc i m’ho mereixo!, que ha comptat amb la participació de diverses alumnes i membres del personal de l’escola.